Lammergier

Mijn lievelingsgier

Veel mensen vinden gieren maar vies of eng, vermoedelijk omdat ze ze associëren met de dood of omdat ze de gieren vies vinden omdat het aaseters zijn. Ik vind ze vooral fascinerend en indrukwekkend en ze zorgen juist dat de natuur schoon blijft door de dode dieren op te ruimen. Mijn liefde voor de Lammergier begon een aantal jaren terug, toen ik een Lammergier vlak langs ons huis in de Franse Pyreneeën zag vliegen. Ik kon toen mijn eerste foto maken van de Lammergier, die inmiddels al weer een stuk verderop vloog tegen de besneeuwde bergen.

Lammergier

Gier met baard

In het Engels wordt de lammergier ook wel "Bearded vulture" genoemd. Bij de foto hierboven zie je waar de naam vandaan komt. Vroeger dacht men dat de lammergier op lammeren of zelfs kinderen joeg, daardoor was hij in Europa bijna uitgestorven omdat er lange tijd op hem gejaagd is. De naam in het Spaans (Quebrantahuesos, letterlijk vertaald: quebranta= hij breekt en huesos=botten) verwijst naar het feit dat hij botten breekt en dat is zeer kenmerkend voor hem. Hij laat regelmatig van flinke hoogte grote botten vallen om ze te breken en zo bij het merg van de botten te kunnen komen.

Wanneer er een dood dier ligt komen meestal eerst (een grote groep) vale gieren die het grootste gedeelte van het vlees van het aas eten, eventueel een monniksgier (met een relatief sterke snavel, hij is wel is veel zeldzamer dan de vale gieren) en dan heb je kans op een aasgier. Tenslotte helemaal als laatste komt de Lammergier, die schuwer is dan de andere gieren en het om de botten te doen is.

 

Spaanse Pyreneeën

Ik heb drie dagen in een hutje gezeten om de lammergier van dichtbij te kunnen fotograferen. Het waren warme dagen met zo'n 30 graden. Ik heb heel veel vale gieren gezien, die in een record tijd het aas opaten. Ook een paar aasgieren die veel kleiner zijn en pas kwamen als de meeste vale gieren waren vertrokken. Maar pas het laatste uur op de derde dag (andere hut) kwam de lammergier, maar wat heb ik genoten dat ik hem nu eindelijk goed zag en kon fotograferen.

Groter dan een vliegende deur....

Hij heeft een lengte van 100-115 cm en een spanwijdte van 245-272 cm en is daarmee groter dan de zeearend, die ook wel vliegende deur wordt genoemd. Hij is zelfs de grootste vogel van Europa!

Heel indrukwekkend wanneer hij vlak over komt.

Lammergier in vlucht

Franse Pyreneën

Afgelopen winter zag ik de lammergier weer terug op "onze berg" de Tourmalet. We gingen dan in de ochtend met de hond wandelen en dan klommen we altijd de berg op, en vrijwel iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip zag ik hem. De eerst opnames kon ik met mijn macro lens maken. Ik had toen mijn telelens niet bij me. Dat zijn deze foto's geworden. Wel mooi met de omgeving erbij.

Later ook met mijn telelens, maar toen was hij weer verder weg...

Parende lammergieren

Met een bevriende Engelse vogelgids Charles ging ik op een avond mee naar Gavernie om te kijken of we een Oehoe konden spotten. Hij wees me tussendoor op een drietal lammergieren die boven de berg aan het cirkelen waren. Die vond ik veel interessanter en hij vertelde mij dat er een op de rots was geland. Ik kon hem niet vinden met mijn camera waar ik 2x400 dus 800mm lens op had staan. Hij stelde mijn camera op het juiste punt scherp en toen ik er doorheen keek zag ik een tweede lammergier landen en daarna volgde een paring. Ik kon het niet geloven dat dit net toen ik ze in beeld had plaatsvond, maar vergat gelukkig niet om af te drukken. Het was allemaal ver weg, daarom laat ik ook het origineel zien en daarnaast de uitvergroting, maar het was wel een supergaaf moment!

De lammergieren beginnen nog midden in de winter met broeden. Deze paring vond half januari plaats.

De eileg is in januari/begin februari, maar de broedtijd bedraagt 53 tot 60 dagen. Het jong komt dus eind maart/begin april uit het ei. Dan blijft het nog een kleine 4 maanden in het nest en vliegt het pas eind juni begin juli uit. Bron oa ‘Dagroofvogels van Europa’ door Willy Suetens, ISBN; 2-87114-058-8.

Ze vormen koppels, maar soms (9%) zijn er drie vogels betrokken bij het broeden (trio). Per nest wordt er slechts één jong groot gebracht en regelmatig zijn helaas de broedpogingen niet succesvol. De productiviteit van de 43 paren aan de Franse kant van de Pyreneeën was in 2017 slecht 0,26 succesvol. 32 paren hadden eieren gelegd waarvan 23 jongen uitkwamen, maar er slechts 11 jongen uitvlogen (bron: 4vultures.org). Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën zijn er meer dan 135 paartjes.

12 reacties

  1. Sandro Van Opdenbosch op 4 november 2019 om 14:42

    Schitterend portret Inge.
    Ter info, ook de Franse naam van de lammergier (Gypaète barbu) verwijst naar de baard.
    Groetjes,
    Sandro

    • Inge Duijsens op 4 november 2019 om 22:49

      Hoi Sandro,
      Wat leuk dat je hier reageert en een mooie aanvulling van de Franse naam.
      Groetjes Inge

  2. Marion Riet op 2 november 2019 om 17:13

    Prachtige serie Inge, fantastische dieren. Ben met je eens dat gieren juist erg mooi zijn.

    • Inge Duijsens op 2 november 2019 om 17:16

      Dank je wel Riet voor je leuke reactie. Leuk om te horen dat ik niet alleen sta in mijn standpunt over gieren, met name de Lammergier vindt ik schitterend.
      Groetjes,
      Inge

  3. Winfried op 31 oktober 2019 om 23:31

    Mooi verhaal Inge en bijzondere foto’s.
    Tip: even spellingcontrole aanzetten. Lammergier i.p.v. lammegier.

    • Inge Duijsens op 1 november 2019 om 08:09

      Hoi Winfried,
      Dank je voor je mooie compliment en tip.
      Vriendelijke groet,
      Inge

  4. Elma op 31 oktober 2019 om 05:11

    Mooi Verhaal Inge. Enig idee waarom moeilijk is voor ze succesvol te zijn met het groot brengen van hun jongen? Productiviteit 0.26%??

    • Inge Duijsens op 1 november 2019 om 15:01

      Hoi Elma,
      Dank je voo je leuke reactie. Ik heb nagezocht waarom de onderzoekers denken dat het aantal jongen wat uitvliegt gestagneerd in de Franse Pyreneen zo laag is. Mogelijke redenen die genoemd worden zijn: het toenemend aantal helikoptervluchten van de afgelopen 10 jaren; gedeeltelijk de niet zo gunstige weerscondities en het lokaal afnemen van de gemzen populatie.

  5. Alois op 30 oktober 2019 om 17:05

    Indrukwekkend mooie foto’s Inge en prima verhaal en prima vervolledigd, door Theo van Lent.

    • Inge Duijsens op 30 oktober 2019 om 17:43

      Dank je wel Alois en zeker top van Theo om het aan te vullen.
      Groetjes,
      Inge

  6. Theo van Lent op 30 oktober 2019 om 11:22

    Ha Inge, wat een prachtige foto’s en een goed verhaal. Kleine kanttekening: het is niet zo dat een jong van de Lammergier uit het ei komt in de winterperiode. De eileg is in januari/begin februari, maar de broedtijd bedraagt 53 tot 60 dagen. Het jong komt dus eind maart/begin april uit het ei. Dan blijft het nog een kleine 4 maanden in het nest en vliegt het pas eind juni begin juli uit. Bron oa ‘Dagroofvogels van Europa’ door Willy Suetens, ISBN; 2-87114-058-8
    Groet,

    Theo van Lent

    • Inge Duijsens op 30 oktober 2019 om 12:42

      Dan je wel Theo voor je compliment en toelichting. Ik zal het aanpassen en jou verhaal is ook zichtbaar.
      Met vriendelijke groet,
      Inge

Laat een reactie achter